De obsessioneel en zijn ontwaken

Niets lijkt zo weinig op een dwangneuroticus als een andere dwangneuroticus, aldus Lacan. Op het vlak van de fenomenen – wat er klinisch wordt waargenomen – heeft de ene obsessioneel niets gemeenschappelijk met de andere. De overeenkomsten tekenen zich af op structureel vlak.
In negen lessen gaat Gil Caroz de uitdaging aan om de klinische structuur van de obsessionele neurose helder te ontleden. Elke les benadert hij vanuit een lacaniaans concept dat hij illustreert met fijnzinnige klinische observaties, culturele verwijzingen en voorbeelden uit het dagelijks leven.

Telkens houdt hij een ander aspect van de dwangneurose tegen het licht. Deze lessenreeks brengt niet alleen de kenmerkende symptomen onder de aandacht, zoals eindeloze twijfel, obsessieve gedachten, geremdheid, rituele dwanghandelingen en herhaling, maar richt zich eveneens op de verhouding tot het weten en het verlangen van de Ander, op het obsessionele fantasma en liefdeleven. Hoewel de obsessioneel zich verschanst in een vesting van Vauban, een robuuste constructie die moeilijk in te nemen valt, geeft Caroz ons waardevolle en precieze aanwijzingen over hoe men de kuur van de obsessioneel kan oriënteren naar een mogelijk ontwaken, in de richting van het leven.
Bovendien toetst Caroz de structuur van de dwangneurose uitgebreid aan de structuur van de hysterie, psychose en perversie, waardoor dit boek een schat aan informatie bevat voor elke clinicus of lezer met interesse in de psychoanalyse.

Bestellen? 

Gelieve uw gegevens in te vullen, te verzenden en het juiste bedrag €25 + €7,15 portkosten te betalen op het rekeningnummer van de Kring voor Psychoanalyse: IBAN BE94 3800 1991 8114 (BIC BBRUBEBB). Vermelding: “de obsessioneel en zijn ontwaken”. Na ontvangst wordt de bestelde publicatie u zo snel mogelijk per post toegestuurd. 

Bestellen

Volg ons op

#